De Wolf
De wolf is een roofdier, dat behoort tot de familie van de hondachtigen. Vaak wordt het dier voorgesteld als een roofzuchtig dier, maar in werkelijkheid zijn ze bang van de mens. De wolf staat symbool voor de robuuste natuur.
Omwille van de stroperij verdween de soort halfweg de 20ste eeuw bijna volledig uit West-Europa. Sinds 1992 zijn de wolven wettelijk beschermd door de Europese Habitatrichtlijnen. Helaas blijft de toekomst van de wolf in België heel onzeker.
In Europa zijn er maar 1700 wolven, maar minder dan een tiental in België.
In 2011 werd voor het eerst weer een wolf gespot in Wallonië. Zeven jaar later, in 2018, was ook Vlaanderen aan de beurt. De jonge wolvin Naya werd in 2016 geboren in Duitsland, maar verliet haar roedel eind 2017 op zoek naar een partner en een eigen territorium. Na een zwerftocht van 600 km stak ze via Nederland de grens naar Vlaanderen over. In Limburg voelde Naya zich thuis en leek ze een eigen leefgebied gevonden te hebben.
Momenteel zijn er België 2 roedels, waarvan 1 roedel 10 jongens heeft en de 2de roedel 5 jongens heeft. In het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel zijn er ook een paar wolven aanwezig.
De aanwezigheid van wolven is ook positief voor andere dieren. De wolf is namelijk een toproofdier en beïnvloedt daardoor de andere dieren in zijn leefgebieden. Wolven kiezen vaak zwakkere en/of zieke prooien uit en zorgen zo voor een gezondere wildpopulatie. Het vlees dat de wolven niet opeten, blijft liggen en vormt een maaltijd voor andere dieren. Heel wat aaseters, van everzwijnen over raven tot insecten, profiteren bijgevolg van de aanwezigheid van wolf. Sinds de wolf is teruggekeerd in Vlaanderen, zijn er voor het eerst sinds lang weer broedende raven gespot. Het is dus belangrijk voor de natuur en andere dieren dat wolf niet uitsterft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb